Praktijkmanagement
Huisartsen ontlasten van niet-patiëntgebonden taken zodat er meer ruimte komt voor zorg. Cohesie wil dit realiseren door praktijkmanagement binnen de huisartsenpraktijken in Noord-Limburg projectmatig en op regionaal niveau te organiseren. We kijken daarbij niet alleen op praktijkniveau, maar ook op wijk- en regionaal niveau. Het gaat over het slim organiseren van zaken die samen opgepakt kunnen worden.
Maatwerk
Maatwerk is daarbij het sleutelwoord, want de ene praktijk is de andere nou eenmaal niet. Per praktijk bekijken we welke ondersteuning nodig is voor een gezonde en doelmatige praktijkvoering, minder werkdruk en meer rust. We bouwen aan een stevig fundament zodat er meer ruimte en tijd komt voor de patiënt.
Hiervoor hebben we een uitgebreid pakket aan producten en diensten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan specifieke ondersteuning op het gebied van declareren, financien en HR, en de inzet van een praktijkmanager. Een breed palet waaruit de huisarts keuzes kan maken die aansluiten op de fase waarin de praktijk zit en die passen bij de behoeften.
Team
Vlnr: Dieuwertje Crasborn, Monique Pronk, Imke van de Schoor, Bram Beurskens, Patricia Paffen, Wendy van Helden, Simone Aarns, Kelly Eijkelhardt, Kjell Emonts, Susan Duijf
Praktijkmanagement een vast thema in de regio
Waar praktijkmanagement in 2018 startte als nieuw regionaal project voor Cohesie is praktijkmanagement inmiddels niet meer weg te denken in de Cohesie regio. In 2020 is praktijkmanagement een vast thema voor de huisartsenregio Cohesie. In 2021 gaat de aandacht uit naar een verdere professionalering van praktijkmanagement. Dit is nodig omdat het aantal praktijken, die naast het afnemen van ondersteunende diensten middels praktijkmanagement, nu ook steeds vaker kiest voor de inzet van een praktijkmanager. Ontwikkelingen die hiermee te maken hebben zijn: een complexer wordende praktijkvoering, nieuwe thema’s en ontwikkelingen die de praktijk overstijgen, toenemende (werk)druk door o.a. tekort aan huisartsen en overige personeel. In de dagelijkse praktijkvoering staan o.a. personeelsmanagement en de coördinatie van de beleidscyclus centraal. Maar ook blijvende procesverbeteringen en taak/functie differentiatie vragen de continue aandacht. In deze taken is de praktijkmanager een goede ondersteuner in de praktijk.
Doorontwikkeling
In de verdere doorontwikkeling en professionalisering zien we naast de praktijkvoering ondersteuning ook toegevoegde waarde voor het ondersteunen in de beweging naar meer en andere samenwerking met stakeholders en/of het sociale domein rondom de huisartsenpraktijk. De praktijkmanager kan faciliteren en ondersteunen bijvoorbeeld bij het maken van een sociale kaart en het fungeren als aanspreekpunt in de wijk voor ketenpartners. Deze laatste rol van aanspreekpunt zijn ligt in lijn met de landelijke trends van een verdere professionalisering van praktijkmanagement. In onze eigen regio zien we dat praktijkmanagement ook steeds vaker wordt ingezet bij de ondersteuning van relevante thema’s en veranderingen. De praktijkmanager coördineert bijvoorbeeld de implementatie van projecten binnen de huisartsenpraktijken, zoals Meer tijd voor de patiënt, digitalisering van zorg en Huisartseninformatiesysteem (HIX). Een optimale procesondersteuning in de huisartsenpraktijk is belangrijk voor een succesvolle lancering en/of implementatie van veranderingen. Het verder bouwen aan een vakgroep praktijkmanagers binnen de Cohesie regio leidt bovendien tot het verder leren van elkaar en delen van kennis. Praktijkmanagement is daarmee een waardevolle toevoeging voor de regio organisatie Cohesie om de hechte en goede huisartsenzorg in de regio blijvend te versterken.