Uw medische gegevens thuis bekijken. Hoe doet u dat?
Bent u bij de huisarts geweest? Uw huisarts zet uw medische gegevens in zijn computer in uw medische dossier. Bijvoorbeeld:
- het advies van de huisarts
- de uitslagen van onderzoek
- de lijst met uw medicijnen
U kunt uw medische gegevens daarna online lezen op uw eigen telefoon of computer. Dat kan nadat u veilig inlogt in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) of in het portaal van de huisarts. U heeft dan meer informatie om samen met uw huisarts te praten over uw gezondheid en om een keuze te maken over uw behandeling.
Het verschil tussen een PGO en een portaal.
In deze video wordt het verschil tussen een PGO en een portaal uitgelegd. Let op: niet alle praktijken in Noord-Limburg gebruiken een portaal. Als uw huisarstenpraktijk een portaal gebruikt ontvangt u hierover informatie van de praktijk.
Wat is een PGO?
Wilt u de gegevens over uw gezondheid bekijken op internet? In een persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO) kunt u gegevens over uw eigen gezondheid verzamelen. Medische gegevens en gezondheidsgegevens die u zelf meet. Er zijn verschillende PGO’s en elke PGO biedt andere functies. Klik hier om naar de PGO Keuzehulp te gaan om de PGO’s met elkaar te vergelijken en om hulp te krijgen bij het vinden van een PGO dat bij u past.
Wat zijn de voordelen van een PGO?
Nu zijn al uw gezondheidsgegevens nog opgeslagen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. Straks kunt u in een PGO uw gegevens over uw gezondheid bekijken, aanvullen en delen. Met wie en wanneer u dat wilt. Dat heeft allerlei voordelen:
- U houdt zelf grip op uw gezondheid. Zorgverleners weten soms niet van elkaar welke medicijnen u voorgeschreven kreeg. Of welke behandeling u krijgt. Met een PGO kunt u zelf bepalen wanneer u informatie geeft aan uw zorgverleners. Daardoor kan hij zijn werk beter doen.
- U kunt een bezoek aan de (huis)arts beter voorbereiden.
- U kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen. Op een moment dat het u uitkomt.
- U hebt overzicht van uw gegevens en behandelingen uit het verleden.
- Wisselt u van zorgverlener? Dan heeft u nog steeds toegang tot al uw gegevens.
Zijn uw gegevens veilig?
Alleen de huisarts en de medewerkers van de huisartsenpraktijk en uzelf kunnen uw gegevens zien. Uw gegevens zijn veilig en andere mensen kunnen ze niet zien. U ziet uw medische gegevens nadat u veilig inlogt.
Pas op met het geven van uw gegevens aan anderen
U kunt uw medisch dossier aan anderen laten zien. Bijvoorbeeld aan een familielid of aan een goede vriend die u helpt met de zorg voor uw gezondheid. Bedenk eerst of u het goed vindt dat iemand anders uw gegevens ziet. Geef nooit zomaar uw gegevens.
Soms vragen verzekeraars, gemeenten of een ander bedrijf om informatie over uw gezondheid. Vaak bent u niet verplicht om die gegevens te geven. In sommige gevallen kan het zijn dat u de gegevens wel wilt geven. Geef dan nooit uw hele medisch dossier en geef alleen de gegevens die nodig zijn.
Twijfelt u over het geven van uw medische gegevens aan iemand? Bespreek dit dan met uw huisarts of de assistente. Zij kunnen u helpen.
Uw gegevens zijn persoonlijk. Geef uw inlogcodes nooit aan anderen!