Jaaroverzicht 2022
De continuïteit van de huisartsenzorg in de regio staat in toenemende mate onder druk. Dit komt door een gestage toename van de zorgvraag, welke voortkomt uit ontgroening, vergrijzing en migratie. Maar ook door toegenomen wachtlijsten in de GGZ, jeugdzorg en een toename van mensen met bestaansonzekerheid. Verder staat ook het aanbod onder druk. Nieuwe praktijkhouders en waarnemers zijn minder beschikbaar of tegenover een hogere prijs. Dit alles veroorzaakt een hoge werkdruk en praktijken die geen nieuwe patiënten inschrijven. Inmiddels zijn er enige honderden inwoners die geen eigen huisarts hebben. In 2022 heeft er veel energie gezeten in het aanpakken van de effecten van deze tekorten. Hieronder een aantal belangrijke onderwerpen waar wij in 2022 mee bezig zijn geweest.
Ingebruikname nieuw HIS
In februari 2022 is het nieuwe HIS van ChipSoft in gebruik genomen. Een majeure operatie waarbij alle praktijken en de HAP in een weekend succesvol over zijn gegaan. Met dit nieuwe HIS leggen we de basis voor een degelijk en betrouwbaar ICT systeem en scheppen we de kaders voor een verdere digitalisering van de zorg.
Shared Service Center
Acute personeelsproblemen in een van de huisartsenpraktijken maakten het inrichten van een centraal shared service center (uitgebreid backoffice) bij en door Cohesie noodzakelijk. Met financiële steun van zorgverzekeraar VGZ ondersteunden we 4 praktijken (circa 15.000 ingeschreven patiënten) met de eerste telefonische opvang, triage en het plannen van afspraken.
Voorbereidingen Zorg Coördinatie Centrum (ZCC)
Het ministerie van VWS heeft voor ogen dat de vorming van regionale zorgcoördinatie voorzieningen gaat helpen om de spoedzorgvraag en coördinatie hiervan te verbeteren. Zorgcoördinatie draagt bij aan het realiseren van zorg op de juiste plek, door de juiste hulpverlener, op de juiste plaats en op het juiste moment. Verder helpt het de burger met een spoedvraag beter van dienst te zijn en fungeert als een aanspreekpunt voor zorgverleners om hen te ontlasten bij tijdrovende en/of ingewikkelde verwijzingen in de acute keten. In 2022 is onder de vlag van het regionaal bestuurlijk overleg (RBO) een gezamenlijk project opgestart om zorgcoördinatie vorm te geven in de regio.
Samenwerking in de regio RBO
De Zorggroep, VieCuri, Proteion, Vincent van Gogh, Ambulance Zorg, Adelante en Cohesie zijn de 7 grootste zorgorganisaties van Noord-Limburg die gezamenlijk het RBO vormen. Deze partijen delen een gezamenlijke visie om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden en hebben hiervoor een gezamenlijk werkprogramma opgesteld.
Ontwikkelingen HAP
De toenemende zorgvraag en druk van de diensten voor de huisartsen heeft geleid tot een actieplan ANW zorg. Dit bestaat uit het anders organiseren van de ANW zorg. Het ontlasten van de dienst (Spoed = Spoed) het inrichten van zorgcoördinatie en een verregaande integratie met de SEH. Het nieuwe vrij roosteren is eind 2022 opgestart en het nieuwe rooster (met veel tevredenheid) en de hogere tarieven worden in 2023 ingevoerd. De pilots 'regiearts' en 'palliatieve zorg' zijn succesvol afgerond en structureel opgenomen op de HAP. De systematiek m.b.t. calamiteiten en incidenten is geactualiseerd en ingevoerd.
Bijlagen
- Financieel jaarverslag 2022 Coöperatie Cohesie U.A. (de volledige jaarrekening en het bestuursverslag ligt ter inzage op het kantoor van Cohesie)
- Bezoldiging - WNT-verantwoording 2022 Cooperatie Cohesie U.A.
- Jaarverslag Cliëntenraad
- Jaaroverzicht Raad van Toezicht